Ми тут
Наша адреса
Україна, м.Київ, проспект Перемоги, 67кФ
Контактні телефони:
(050) 660-77-60
(050) 660-77-60
homerobot.ua@gmail.com

Обладнання і засоби для обслуговування басейну

Багато людей прагнуть до того, щоб у них на ділянці біля будинку був басейн для веселого проведення часу. Вони досягають цієї мети, але не замислюються над тим, що для того, щоб штучне водоймище приносило тільки користь, а не шкоду тим, хто купається, за ним потрібен ретельний догляд. Якщо не проявити належної уваги до води в басейні, там швидко почнуть розмножуватися патогенні мікроорганізми, що викликають різні захворювання, а якщо водойма відкрита - незабаром на його поверхні почнуть плавати листя і різне сміття, з'явиться неприємний запах і мутно-зелений або коричневий колір. Також, для того, щоб водні процедури були максимально комфортними для дорослих і дітей, воду бажано підігріти. Для вирішення цих проблем існує обладнання для басейну і хімічні засоби. Пропонуємо кілька рекомендацій, які допоможуть Вам забезпечити повноцінне обслуговування басейну.

обладнання для басейну

Отже, головне, що знадобиться - це засоби хімічного очищення для догляду за показниками води і обладнання, що очищає воду в басейні механічно від частинок і сміття, а також сачки, щітки, або спеціальний пилосос. Велике сміття, що плаває на поверхні водойми, можна видалити за допомогою сачка, а ось дрібні частинки при цьому залишаться. Щоб вода стала дійсно чистою, Вам слід придбати фільтр або фільтрувальну установку. Фільтр працює тільки в поєднанні з насосом для подачі води. На ринку обладнання для фільтрації води в басейні можна знайти кілька видів фільтрів: пісочний фільтр для басейну, картріджний і діатомовий.

пісочний фільтр для басейну

Фільтрація води в басейні.

  1. Принцип роботи пісочного фільтра полягає в тому, що у нього всередині знаходиться кварцовий пісок, через який пропускається брудна вода, що подається насосом з басейну. Ось таким чином здійснюється фільтрація, тобто очищення води. Все дрібне сміття і грязьові частинки розміром понад 20 мікрон залишаються в кварцовому піску, а це значить, що вміст фільтра необхідно промивати щотижня відповідним режимом. Якщо Ви бажаєте покращити якість роботи фільтру - можна придбати скляну крихту. Запропонований варіант буде коштувати дорожче, але зате цей наповнювач зносостійкий, тобто його треба рідше міняти, і здатний очищати воду від частинок розміром 2 - 3 мікрона. Ще одна вигода - витрата скляної крихти на 20% менше, ніж кварцового піску. Для найбільш ефективної роботи фільтрувального обладнання, подбайте, щоб басейн був оснащений хорошим насосом. Пісочний фільтр має найнижчу вартість в порівнянні з іншими категоріями і підходить для всіх басейнів: надувних і каркасних і для штучних водойм, які мають великі габарити. Цей товар є найбільш популярним серед покупців. Є одна умова, яку слід врахувати при покупці - це наявність підключення до електричної мережі.
  2. Для домашнього басейну відповідним буде придбання і картриджного фільтра. Усередині корпусу цієї моделі обладнання для фільтрації води знаходяться кілька картриджів, які затримують частинки бруду розміром до 10 мікрон. Існують одноразові і багаторазові картриджі. Перші після заповнення сміттям просто викидають, а другі - промивають під струменем проточної води.
  3. Діатомовий фільтр забезпечує найкращу якість очищення води в басейні, фільтруючи частинки розміром до 3 мікрон. Усередині цього виду фільтрувального обладнання знаходиться картридж, що містить перетерті раковини планктону - діатомову землю. Картриджі потребують заміни кілька разів на рік. Вартість діатомового фільтра для обслуговування басейну в порівнянні з попередніми моделями найвища.

Зверніть увагу, що при купівлі будь-якого фільтра необхідно придбавати та насос. Але набагато економніше оснастити басейн фільтраційної установкою, яка вже укомплектована насосом.

Пилосос для басейну

Отже, після процесу фільтрації вода стала чистішою, але на стінках басейну залишилася неприємний слиз або відкладення. Можна позбутися від них, ретельно вичистивши штучну водойму за допомогою щітки або обробити кислотою. Цей метод непогано підійде для невеликого надувного басейну, а для водойми, що має більші габарити такий спосіб миття буде вельми проблематичним. В такому випадку Вас виручить спеціальний водний пилосос. Виробники випускають два основних типи цього устаткування: ручні і автоматизовані пристрої. За принципом роботи ручний пилосос для басейну нагадує звичайний, який використовується в приміщенні.

ручний пилосос для басейну

Він має насос, що втягує воду зі перебуваючим в ній сміттям, резервуар для грязьових частинок. Працює цей пристрій від акумуляторів, що заряджаються. Ручний підводний пилосос легкий у використанні, може проникати в найпотаємніші куточки чаші. Має невисоку вартість. Підводний робот-пилосос забезпечує майже повну автоматизацію робочого процесу. Він здатний повністю очистити внутрішню поверхню басейну від сміття, мулу, цвілі і навіть від мікроскопічних часток бруду розміром від 2 мікрон.

Підводний робот-пилосос

Хімія для басейну

Наступним важливим етапом в обслуговуванні басейну є дезінфекція води. На жаль, фільтрації недостатньо для повноцінного догляду за басейном. Для досягнення кришталевої чистоти і прозорості води знадобляться певні знання і хімія для басейну.

хімія для басейну

Для здійснення дезінфекції Ви можете вибрати один із способів:

  1. Обробка води препаратами, що містять хлор. Це найдавніший дешевий метод боротьби з шкідливими мікроорганізмами, що живуть і розмножуються у воді. Але є деякі люди, у яких після купання в такому басейні почнеться алергічна реакція: паління і почервоніння очей, сухість і свербіж шкірних покривів.
  2. Для категорії відвідувачів, яким протипоказаний контакт з хлором, виробники пропонують препарати, що містять кисень. Вони здатні знищити практично всіх патогенних мікроорганізмів, не завдаючи шкоди людині.
  3. Серед безхлорних засобів для дезінфекції води Ви можете знайти і препарати, що містять бром. Вони по ефективності поступаються хлору, але зате не викликають роздратування шкіри у людини і не мають запаху.

Існують і певні правила для обробки води, що дозволяють підтримувати штучне водоймище в належному стані. Перед введенням басейну в експлуатацію необхідний наступний алгоритм дій:

  1. Звільнення води від солей металів. Цю роботу виконає рідкий препарат Metaldez, доданий під час заповнення басейну водою.
  2. Потім необхідно перевірити тестером і вирівняти рівень кислотності води за допомогою спеціальних гранул або розчину рН - плюс або рН - мінус.
  3. Наступний крок - шокова дезінфекція. Використовуються швидкорозчинні, що містять хлор препарати у вигляді розчину, гранул, таблеток.
  4. Тепер додаємо в воду альгицид - препарат, який активно бореться з появою водоростей.
  5. Після цього знову необхідно відкоригувати рівень кислотності води.
  6. Наступний етап - перетворення каламутної води в прозору. Цим займуться коагулянти або флокулянт для басейну. Вони склеюють частинки бруду, утворюючи з них великі пластівці, які згодом випадають в осад. Процес триває близько десяти годин. При цьому фільтр повинен бути вимкнений, а потім його включають, щоб очистити воду від пластівців.

Після виконаної роботи Вам залишається лише підтримувати показники рН води і вміст активного хлору на належному рівні та робити поточну обробку води відповідними повільно розчинними хімічними препаратами 1 - 3 рази на тиждень.
Якщо Ви зовсім не хочете користуватися хімічними препаратами для знищення шкідливих мікроорганізмів, тоді можна віддати перевагу одному з електрофізичних методів очищення води в басейні. Це найбільш нешкідливий для людини і навколишнього середовища спосіб знезараження води. Існують кілька різновидів цього методу:

Дезінфекція води в басейні

Дезінфекція води в басейні

  1. Використання озону. Дезінфекція води в басейні проводиться за допомогою спеціального обладнання - озонатора, що перетворює кисень в молекули озону, які по знезаражуючій дії ефективніше молекул хлору. А головне - неприємний запах і негативний вплив на організм тих, що купаються відсутні.ї
  2. Використання срібла і міді. Призначене для цієї мети пристрій - іонізатор, виділяє в воду вищевказані хімічні речовини і таким чином іони срібла ліквідують патогенні бактерії, а іони міді - одноклітинні водорості.
  3. Дезінфекція води ультрафіолетовими лампами - це один з безпечних фізичних методів знезараження води. Пристрій монтується біля фільтра і таким чином вся вода, що знаходиться в чаші, що подається насосом, знезаражується під ультрафіолетовими променями. Як відомо, УФ-випромінювання має потужну бактерицидну дію, проникаючи крізь оболонку мікроорганізмів і руйнуючи ДНК і РНК. Також обладнання з ультрафіолетовим випромінюванням запускає фотоокислювальні та фотохімічні процеси, які руйнують сполуки - хлораміни, які надають воді не дуже приємний запах. Купуючи ультрафіолетову лампу для дезінфекції води, Ви економите на хімії для басейну і зводите до мінімуму ризик виникнення різних проблем зі здоров'ям після купання. Зверніть увагу: ультрафіолетова лампа може працювати певну кількість годин (вказано в інструкції), потім її треба замінити, інакше знизиться якість дезінфекції.

Для заможних клієнтів можемо запропонувати найсучасніше обладнання - автоматичну станцію контролю води. Для управління її роботою необхідно мати доступ до інтернету і планшет або смартфон. Керівництво станцією відбувається дистанційно - це дозволяє стежити за параметрами роботи пристроїв системи, перебуваючи в будь-якій точці планети. Автоматична станція гідролізу (електролізу) здатна виконувати будь-яку з функцій дезінфекції води в басейні, а саме:

  1. електроліз - з кухонної солі виділяється хлор (гіпохлорит натрію), виконує свою дезінфікуючу функцію, а потім відбувається зворотна хімічна реакція;
  2. гідроліз - виділення озону, перекису водню і одноатомного кисню, також відомих своїми дезінфікуючими властивостями;
  3. електроліз + додавання іонів міді і срібла;
  4. гідроліз + іонізація срібла і міді;
  5. електроліз низькою солоності + ультрафіолетове випромінювання;
  6. непереривна генерація альгіцида, флокулянта і бактерицидних речовин;
  7. станція - це пристрій для забезпечення точного моніторингу за чотирма основними параметрами: дозування газоподібного хлору і гіпохлориту, препаратами, що містять кисень, і рівнем рН води.

Перевагою автоматичної станції є повна автоматизація та чіткий контроль за роботою обладнання басейну, а також економія фінансових витрат на хімічні препарати і технічне обслуговування.

Отже, в водоймі виблискує кристально чиста вода, але не кожен бажаючий зможе в ній купатися, тому що вона холодна. На думку фахівців, вода для дорослих повинна досягати температури 24 - 26С, а в дитячому - 30С. Тому варто подбати про придбання обладнання для підігріву води в басейні. Вам можуть запропонувати кілька видів нагріваючих пристроїв.

Найбільшим попитом користуються проточні електронагрівачі і теплообмінники. Проточний електричний нагрівач може бути встановлений в невеликому басейні, розташованому в закритому опалювальному приміщенні, підійде він і для відкритого маленького водоймища, але фінансові витрати на оплату електроенергії будуть вище. Обладнання складається з металевого корпусу і титанового ТЕНа. Принцип роботи полягає в наступному: скіммер подає воду на насос направляючи в фільтр, потім вода проходить через камеру з ТЕНами, де вона і нагрівається. Швидкість нагріву - приблизно 0,5 - 1,5С на годину, але цей показник може змінюватися в залежності від факторів навколишнього середовища. Для ефективної роботи проточного електронагрівача необхідна одна умова - безперебійна подача електрики.

нагрівач для басейну

Підігрів води в басейні

Теплообмінник - це нагрівач для басейну, що використовує ресурси системи опалення приміщення. Пристрій повинен бути розміщено за насосом і фільтром. Теплообмінник складається з колби з перебуваючим всередині неї змійовиком, найкращий буде з титану, по якому рухається гаряча вода, що подається насосом з системи опалення. Завдяки цьому руху гарячої води нагрівається холодна вода басейну, що знаходиться у вторинному контурі обладнання.

Укладання на поверхню води штучного водоймища солярної плівки допоможе значно скоротити втрати тепла і зменшить витрати на його вироблення. Вона являє собою покриття з поліетилену з повітряними бульбашками товщиною до 400 мікрон. Солярна плівка запобігає випаровуванню води і навіть здатна зберегти температуру в кілька градусів.

Наступні два види нагрівачів використовують безкоштовну природну теплову енергію, але через дорожнечу обладнання, на жаль, не мають великого попиту серед клієнтів, хоча їх окупність може бути швидкою.

Геліосистема - це обладнання для підігріву води в басейні, що працює за рахунок перетворення сонячної енергії в теплову. Вона складається з екранів, колб і труб, які наповнюються водою. Підігріта таким чином вода подається не тільки в басейн, але може бути використана як для опалення, так і для гарячого водопостачання будинку. Однак максимальна тепловіддача можлива виключно в сонячну погоду.

Тепловий насос - це пристрій, що витягає енергію з природних джерел, температура яких на кілька градусів вище або нижче, ніж аналогічний показник води в басейні. Це можуть бути промислові та побутові стоки, грунтові і термальні води. Проходячи крізь шар ґрунту температура води підвищується, а після вступу в реакцію з холодоагентом - закипає, перетворюючись на пару. Отриманою таким шляхом теплової енергії вистачить не тільки на підігрів води в басейні, але і на опалення цілого будинку.

Тепловий насос для басейну

Тепловий насос для басейну працює за принципом вода-повітря. Забираючи повітря навколишнього середовища від -7 до +43 в систему, використовуючи компресор виходить енергія, в полноінверторних насосах коефіцієнт продуктивності досягає 16,4.

Отже, мати басейн з прозорою і теплою водичкою - це добре, але можна зробити його ще краще, модернізувавши додатковими аксесуарами. В результаті він перетворюється на справжній оздоровчо-розважальний центр. Наприклад, навіть в невеликому басейні можна розмістити пристрій зустрічної течії. Противоток нагадує сильну течію річки. Потрапляючи в бурхливий потік, людина зміцнює і тренує м'язи, заспокоює нервову систему, отримує масаж струменями води і бульбашками повітря, а для дітей - це просто суцільне задоволення. Існує два типи пристроїв зустрічної течії: навісні і вбудовані. Навісна протитечія монтується в штучне водоймище, яке вже функціонує, так як неможливо провести додаткові комунікації. Якщо басейн ще будується - це дозволяє встановити вбудований пристрій зустрічної течії, до того ж, дана модель дешевше.

Ще одним додатковим елементом в басейні може стати водоспад. Цей пристрій складається з циркуляційного насоса, форсунок, призначених для забору води та пневмокнопки, яка або включає, або вимикає водний потік.

Наявність водоспаду в басейні - це не тільки елемент декору. Пристрій виконує кілька завдань: насичення повітрям води; функція гідромасажу - зміцнення здоров'я, запас бадьорості і прекрасного настрою на цілий день; потік води завжди заспокоює, позбавляючи від стресу.

Схоже вплив на організм людини може надавати вбудований в дно басейну пристрій - аеромасажний гейзер. Принцип роботи полягає в тому, що компресори, що знаходяться всередині, утворюють потужний потік повітря, який з силою викидається в воду через форсунки. Гейзер здатний допомогти Вам ефективно боротися з втомою, стресом, з м'язовим гипотонусом. А якщо на додаток до вируючого джерела на дні встановити підсвічування - Ви створите справжню казку для дітей і дорослих.

По периметру басейну пропонуємо встановити арки з рухомих ламінарних цівок води. Ви можете самостійно регулювати висоту і довжину струменя. Особливо красиво ці тонкі, схожі на скляні арки, струменя води будуть виглядати в темний час доби завдяки, періодично змінюючимуся кольору, світлодіодним підсвічуванням. Для монтажу пристрою знадобляться лише трансформатор на 12 В, прокладка труб і устаткування для створення ламінарних струменів води.

Для експлуатації басейну в будь-який час доби, а також для безпеки тих, що купаються, рекомендується оснастити його підсвічуванням. Це може бути або світлодіодне освітлення, або ліхтарі з лампами розжарювання. Тепер, познайомившись з різними моделями обладнання і засобами очищення для догляду за басейном, Ви зможете правильно оснастити штучне водоймище всім необхідним.

Всі статті
x
Замовлення зворотнього дзвінка

Наш кращий менеджер зв'яжеться з Вами протягом 2 хвилин.

ЦЕ ШВИДКО І БЕЗКОШТОВНО!

Замовлення зворотнього дзвінка
Або задайте питання:
Зворотній зв'язок Зворотній зв'язок Зворотній зв'язок